Saturday, 2 January 2010

Kisah Mikael dan Nursery...

Awwwww... sob sob sob... Mama Mikael sangat risau risau dan risau lagi... Al kisahnyer, di saat-saat akhir ni Mikael macam takde orang yang sanggup jaga la pulak... Huhuhuh... kesian anak Mama.. Early Dec ritu dah dapat babysitter yang baik jiran belakang rumah.. baru-baru ni cuba la hantar Mikael duduk sana separuh hari camtu... saje nak bagi dia tak terkejut.. tapiiiiii nampaknya Mikael dah pandai sekarang ni.. Dia dah kenal orang (4 bulan dah pun).. Dia tau mama tinggalkan dia, apa lagi.. TERIAKKK laaaaaa!! Aduyaiiii... Dah la anak aku tu kalau menangis memang satu taman bleh dengar kot... memang dengar la dari rumah aritu... Akak tu pun cam panik, 2 kali aku patah balik pegi tengok... aku sampai, dukung dia je terus senyap.. huhuhuh.. akak tu pun ada cakap dia risau jugak kalau menangis camtu, mungkin maksudnya dia takut tak mampu nak jaga... so aku balik tu, pikir-pikir, rasa kena carik tempat lain. So decide la nak try hantarkan kat nursery dekat dengan tempat keje.

Semalam try la hantar kat nursery tu half day.. Yang handle baby kat situ sorang je, Mak Long namanya.. Agak berusia la tapi dia dah lama jaga baby. Aku rasa cam konfiden la jugak mebi dia boleh handle Mikael. Pukul 1 petang pegi la ambik.. Tapi sebelum ambik tu owner nursery tu panggil aku nak bincang.. Dia pun explain yang derang tak boleh jaga Mikael.. Sebabnyer, Mikael macam need extra attention.. bukan extra la kot, mebi semua attention... Hahahahah.. dia kata macam kena main dengan dia selalu la kalau tak dia nangis dan nak kena dukung.. Yelah mebi sebab kat rumah aku duk mengadap dia main selalu kan... Pastu aku tak nafikan la, Mikael macam susah nak suh dia tido.. Sebelum tido tu mesti nak merengek dan kalau tak kena cara nangis dulu pastu lelap.. Dulu lepas menyusu tido, tapi sejak dah besar ni perangai pun dah lain.. Pastu dia kata sesuatu yang aku kurang setuju tapi itu pendapat masing-masing aku angguk je la. Sebab aku tak ajar campur susu formula dekat Mikael.. Menurutnya, anak aku bonding ngan aku kuat sangat sebab tu dia taknak dengan sapa-sapa.. Peliks peliks.. Kalau bagi formula pun mesti anak tu mau kat mak dia jugak sebab mak dia yang bancuh susu tu... huhuhu... Pastu lagi, cam penjaga tu susah nak bagi susu kat Mikael sebab Mikael nak menyusu position macam menenen..Actually tak jugak, cuma selalu tu kalau susu botol aku pangku Mikael atas bantal, Muz pun pernah bagi dan akak babysitter tu pun bagi macam tu, Mikael minum je.. Aku takut nak tinggalkan dengan babysitter takut cam Mikael menangis tak berenti ke dia tatau nak buat apa dia tensen ke camne camne kang Mikael jadi per-per lak.. huhuh.. Kalau nursery tu cam ada orang lain boleh tolong tengok skali.. Cuma nursery yang aku antar tu taknak la Mikael yang manja ni.. huhuhu.. anak aku manja... salah ker?? Huwaaaaa... Tapi kesimpulan dari laporan prestasi Mikael (terasa macam jumpa guru besar skolah je sebab mikael pukul budak.. voleyyyy?? ) owner tu nasihatkan cari pengasuh yang boleh bagi full attention kat dia.. Tapi aku kena carik pengasuh yang memang tak buat keje lain la.. yang tak masak tak basuh baju tak kemas rumah camtu la... wujudkah manusia macam tu?? The Nannyyyyyy.. lalalalala..

Lepas balik dari nursery tu, uwan Mikael ada sini.. so mama ku suruh pegi tnya nursery lain dekat rumah abang aku... petang tu pegi la kan.. Nursery dan orang-orangnyer ok (biasala first time jumpa).. Soal siasat semua, yang jaga baby ada 3 orang.. dan max baby sorang jaga adalah 3 orang.. Tapi baby yang ada tu dah lama duk situ kurang meragam.. so untuk permulaan dia kata sorang boleh bagi attention kat Mikael dulu sementara Mikael nak adapt kat situ.. lagi 2 boleh jaga baby-baby lain tu.. Aku harap betul la apa yang di kata.. Hopefully Mikael cepat adapt, tak menangis sepanjang masa... Lagipun nursery tu dah biasa handle dan encourage susu ibu, opposite dengan nursery sebelum ni.. terasa cam ada support la jugak... Aku rasa normal la baby nangis kena tinggal, cuma sedih la jugak dengar bila orang tak sanggup nak jaga anak kita.. mungkin sebab anak aku nangis dasyat giler... Huwaaaaaaaaaaaa.... Last option kalau semua ni tak boleh jalan, terpaksa carik nanny yang memang tugas jaga Mikael la jawapnya.. Tatau la ada ke orang yang sanggup.. Kalau ada sesape yang nak berkongsi idea bagitau naaaaa... gagagaga...


Ni la muka anak manjaaaaaaaaaaa... Muah muah muahhh..


7 comments:

dyana "his other half" said...

i totally OBJECT ngan nursery no 1 tu...maybe dia tak biasa ngan susu ibu kot...cam nursery aku alhamdulilah...memang diaorg encourage susu ibu...so takde problem la...mmg masa aku survey nursery dulu aku tanya psl susu ibu dulu...mana yg mcm was2 nak jawan terus aku cancel...hehe...

mikael dah 4mmths, dah kenal org...mmg la meragam sket...cam hadif dulu 3bln dah hantar...tak kenal org lagi...hehe...insya allah, nursery no 2 ni boleh jaga mikael ngan baik :)...go mikael go...

miedacreatives said...

kesian mama mikael..hehe...biasala budak kecik byk ragam..xpe..insyaAllah nursery kedua bole jaga mikael..
aku xde experience on baby kn so xleh nk bg idea..hehe.. but aku nk sharing ayat2 yang ko bole amalkn and InsyaAllah mikael akan jadi baik..hehe...
cuba selalu amalkan baca ayat2 ni, kalau bole baca dekat dengan mikael..InsyaAllah kalau Allah izinkan ragam mikael pun akan hilang..hehe..kte cuba usaha tapi still kena tawakkal pada Allah..

- surah Al-furqan (ayat 74)
- surah Al-Imran (ayat 38)
- surah inrahim (ayat 40)
- surah al-baqarah (ayat 128)

aku dapat ayat ni dr salah satu rancangan ceramah kat astro oasis. Aku x pena cuba lagi sbb xde baby lg kn..muahahaha..ko try la..insyaAllah semua akan jadi ok.. :)

good luck..go mikael..go mikael..hehe :)

kish said...

mmg ada org yg doblasjam jaga baby yg need full attention contohnya makcik i ler, tak masak, tak simpan umah, tak buatapa2segala masa baby tu kat rumah dia. mujuq anak2 dah besar n pakcik memahami. mujuq dia penyabaq. skrg dah pencen gara2 budak tu...hahahaha..

NuRuL AiNA said...

sian ko leen.. aku harap semua ok for both of you..

ala, kejap je tu. culture shock gitu sebab mikael asyik dgn mama 24/7 dari lahir smpi 4 bulan nih.. bonding sebab susu ibu, tak bonding sebab susu formula adalah karut..memang la bonding lebih sket kalau menyusu badan nih tapi takdela sampai tak nak kat orang.

aku yakin mikael mmg blh adapt to the new environment..just he wants take sweet time doing that sambil membuat mama die gabra cket..

Fendy said...

Marah je anak ko kalau dia dok menangis lagi...hahaha...sama kes nurul iman...tapi dr experience ko ni...lagi dahsyatlah...aku masa ni plak jenis kalau hantar anak...pastu tinggal je lah..hahah...tapi betul yg ko kata kene carik yg babysitter yg boleh bagi full attention...iman masa first babysitter dia tu...bg full attention...pastu wan dia jaga smpi dah 6 months...pastu aku hantar plak kat org lain...tapi masa tu dia dah tak minum susu ibu...formula dah...2nd babysitter ni aku personally kurang berkenan...hantar pun dalam sebulan je...pastu terus hantar nursery...masa tu iman dah 6 bulan lebih masa start kat nursery tu...aku mmg tinggalkan je...awal2 iman menangis...aku buat tak tau jelah...seminggu buat mcm gitu..lama2 ok...yg ayat2 utk diamalkan tu bagus jugak...

nieyza said...

lalin..sabar ya..aku yg membaca pun rasa sedih..adatlah lalin, mak ngan anak bonding mmg kuat..tak kira pun susu cap apa..hahaha..dlm kes mcm ni, mmg susah sbb first time ko nak tinggalkan mikael..hopefully with the new nursery tu mikael boleh adapt..bukan setakat baby, kita ni pun klo environment baru take times nak adapt..apalah nursery yg first tu, takyah la nak sound2 susu badan ka apa kaaa..aku lak yg hangin..bonding tu kan dr dlm perut lagik..ish ishh ishh..so skrang mikael mcm maner? die dah tak nangis2 lagi dah ker?

i_sofia said...

hebak la mikael nih.. kagums untie! mate..naufal dulu pun sgt suka merengek kalau minum susu x kena gaya (macam gaya isap nenen yer??).. so, mak aku cadangkan bedung dia.. maybe rasa secure tu lebih sket kot bila bedung tuh.. ko pun kena la prektis jugak.. jgn harap babysitter/nsery tu je. then, ayat2 tu, bagus amalkan. aku slalu baca bila naufal dah tdo malam, bisik kat telinga dia, n sebut nama penuh dia.. aku pun kadang2 nightmare jugak nak ngantor naufal g nursery.. aku kluar ke kiri, dia keluar ke kanan nak ke taman!!