Saturday, 9 January 2010

Selepas seminggu bekerja...

Hari ni hari Sabtu.. Dah lama saya menanti untuk menikmati hari Sabtu macam hari ni.. Letih bekerja hilang, rindu nak main dengan Mikael dah bleh main puas-puas, mandikan Mikael, takyah masak, kemas rumah pun takyah (bangun-bangun tengok2 rumah dah kemas, 'terima kasih sayang'), bestnyer kehidupan... *voleyyyy??*.. Seronoknyer dapat bekerja kembali.. Serius.. mesti sebab saya baru kerja saya rasa seronok la kan.. Hahahah.. tapi kalau ikutkan pun frankly, saya memang suka kehidupan bekerjaya walaupun bergelar ibu.. saya tak betah duduk di rumah. Seronok duduk di rumah layan Mikael, tapi saya menanti hari nak masuk kerja sebab saya suka bertemu dengan orang baru, suasana baru, tugasan-tugasan yang bila saya bangun pagi saya tahu ada sesuatu untuk dilaksanakan hari ni selain dari tugasan-tugasan rutin saya sebagai isteri dan mama.. Mungkin jugak saya suka sebab kerjaya baru ini sangat-sangat flexible dan kurang stress kerja sebab ia hanya memerlukan saya untuk pandai meng'organize'kan jadual dan tugasan saya.. Agaknya saya akan stress bila dah start jumpa students kot ,atau bila sampai turn untuk buat PhD.. hahahah.. Semasa bertemu dengan Dekan tempoh hari (Dekan adalah x-I***l juger), katanya, "Kerja kat sini nanti jadi gemuk".. A lot of meetings, a lot of food prepared for the meetings, a lot of time of your own and less stress compared to I***l.. so jaga-jaga... Hahahaha... Pengalaman bekerja seminggu ni rasa best jugak walaupun sibuk kena organize sendiri hal bilik.. opsss bilik di sini kongsi-kongsi (dulu ingatkan dapat bilik sorang satu :P), settle dokumen-dokumen dengan HR, seminar dan paling membizikan diri adalah workshop untuk update syllabus ke format baru menepati piawaian MQA.. Tiba-tiba terus pandai kira camna nak prepare credit hours, SLT bla bla bla... Isnin depan tak sabar nak mulakan kelas pertama walaupun slides belum siap lagi.. Heheheh...

Tentang Mikael, terima kasih atas komen-komen yang diberikan.. Mikael sekarang rasanya dia ok duduk di nursery ke-2 tu.. saya nak buat spot-check pun senang.. hari pertama hari tu dia nangis banyak jugak rasanya sebab masa balik rumah tu suara dia macam takde.. huhuhu.. sedih jugak tengok, tapi tak nangis.. ewahhhh... kentalll okehhh... tapi hari-hari seterusnya dia dah ok.. Minum pun dah banyak.. dan paling kagum, semalam... Malam semalam dia pandai tido sendiri... hohohohoh... *tepuk tangan* Saya biarkan dia di atas katil sambil baring-baring.. Lepas tu Mikael meniarap tonggeng-tonggeng sambil hisap jari... Saya terlelap, bila suami kejutkan tengok-tengok Mikael dah tido.. Mama sayaaaaaaaaannnnggg diaaaa!! Nanti dapat upah toy baru okehhhh!! Saya harap duduk di nursery ni Mikael dapat jadi lebih berdikari... *tapi balik rumah, otomatik manja nak suh dukung, peluk2* ;))

6 comments:

Nana said...

Leen,
sudah start keje ye.mesti seronok kan sebab dah lama tak jupe orang..heheh. so, turn aku lak nak dok umah tapi aku still hope aku akan dapat keje tahun ni. tapi aku sama je lah macam ko, aku nak keje kat tempat yang less stress n flexible. gomen or GLS kan. wish me luck dear!!

Nana said...

Leen,
mikael will be independent soon! hehe..sama lah irfan tdo pon mcm tu, tonggeng2 sambil isap jari..sedar2 dah tdo. irfan mmg tdo sendiri dari dulu sbb die tau mama die taknak layan..hohoho

nieyza said...

lalinn...sungguh seronoks aku membaca cerita ko..skrang pagi aku kelam sket laa..selalu msn or skype aku mesti ada buzz sana sini dr ko..tak sempat laptop aku nak warm up dh kene speed up konye buzz..hahha..

well, alhamdulillah ko dah adapt with suasana baru sume..seronok juge bekerjaya nih..tp seronok juga mengadap anak kann..sbb tu aku keje umah sume bibik..hal2 anak, eppp bibik takyah handle..aku & am handle anak..penat tp berbaloi..:D

aku harap mikael lelama nnt die boleh adapt..tup tup tgk die dah jd ketua sok kat nursery itew..hikhikhik..tembammm erkk mikaell..gewammm aku tgk..

L-e-E-n said...

Mard : Ko dah kompom benti ka? Aaah duk rumah awal2 tu seronok gak.. tapi terlalu lama macam aku ni lelama jadi tak seronok.. bowinnggg... tak jumpa org.. huhuh... try la gomen.. aku mintak gak ari tu, ada gak dpt surat pi interbiu ngn PTD test.. tp aku tak pi pun sbb dah dpt uni ni.. gagagaga... go nana go... :P

Lalin : Mikael ketua bayi voleyyyy??? Hahahah... kena pakai baju kapten nnt.. akakakak... tu arrr aku ni rendu tak buzz2 org.. bengong tul semua dia block.. kena chat ngn ko kat fb la.. fb ni pun aku rasa sbb ramai tak main tu depa tak block kot.. huhuhu... Nanti meja aku dah cantik sket aku ambik gambor kat bilik naa... tehheehehhe..

NuRuL AiNA said...

clap clap for mikael..

tapi arissa tak pandai tido sendiri lagi..masih nak bermanja tido bawah ketiak aku... hohhhhhh

L-e-E-n said...

aina : hahahha... kadang2 tak tido sendiri jugak... masa dia tido sendiri tu rasa keajaiban berlaku.. hohohooh... tp skng malam-malam dah pandai mengesot mai nak duk celah ketiak, panas bagaiiii...