Wednesday, 11 November 2009

Outing pertama bersama sehelai jeans biru

Seminggu lepas makan jamu NR tu, berat hanya turun sekilo, tapiiiiiiiiiii jeans saya yang selai tu dah boleh muat dengan selesanya.. Horaaay hooraaayy!! Ada sehelai lagi jeans yang sudah muat skarang ni dan selai lagi cargo pants yang hampir muat untuk dizip... akakakakaka.. hati sangat gembira.. berat turun sikit pun takpe la janji muat seluar.. gagaga...

Sabtu lepas, saya dan suami ke Penang mencari rocker untuk Mikael.. Yup, saya memerlukan alternatif lain sebab sejak dia dah pandai mengiring ni asyik nak tangkup badan je dalam buai tu.. Dan sangat susah nak bagi tido dalam buai tu, asyik menjerit-jerit sebelum tido lena.. Itu jugak antara sebab kenapa banyak nota-nota stress dikeluarkan di dalam facebook.. Tenaga saya bagai disedut-sedut dan kalau ada indicator energy kat dahi tu mungkin hanya tinggal suku bar.. Itupun tenaga baki untuk berfacebook.. akakakakak...

Menarik bagi saya pada hari itu adalah apabila suami membawa makan di kedai nostalgia Pak Hussein Tomyam dekat Kg Tersusun Sg Ara.. Rasa cam wowwieee sebab saya antara segelintir orang yang melihat perkembangan kedai tersebut.. Dulu kedai tu bukak dengan meletakkan warung-warung pondok nipah di tepi jalan tu je, kerusi pun besi je.. Tapi kami umat-umat G4 (Wenn, Ejah dan saya) sangat sukerrrr makan kat situ sebab time bujang balik keje dah penat.. Baik makan kedai jer... dan kedai tu sedap serta dekat dengan rumah kami.. Lepas 2-3 tahun camtu, Pak Hussein letakkan Gelas Jumbo berlampu kat depan gerai dia.. 5 batu lagi dah nampak, dengan penambahan kerusi yang sedikit cantik dan pondok-pondok nipah tu dah takde.. Dan kini selepas 5 tahun, Pak Hussein telah menukarkan kedainya bak sebuah restoran.. Syabbbbassss..Berkat dan rezeki Pak Hussein masak sedap2.. heheheh...


Mikael sengaja membuat aksi sedih supaya ayah akan membawanya kira bendera depan kedai Pak Hussein.. :P


Sesudah kenyang perut suka hati, kami pun bertolak ke Queensbay.. Saya dah target nak pegi ke Mom's Care untuk tengok rocker tu.. Sampai je kat sana, belek-belek la rocker yang ada, dan rocker yang saya survey sebelum itu ada sale.. Lantas terus hati berkata, let's bebeh!! hahahaha.. Letak Mikael yang mamai-mamai tu di dalamnya, terus senyum-senyum kambing seolah-olah berkata, "belikanlah, belikanlah".. Kalau dah besar cakap macam ni selalu bleh ranap poket mama dan ayah.. Kena buat aksi Nieyza, "Main jer, beli No no noooooooo".. akakakak

Selepas membeli barang yang satu itu, ayah pulak berasa kalau ada rocker yang lebih besar pun best, ayah pun mau bermanja... Nampak la satu di tepi escalator, lalu ayah pun mencuba dengan bayaran RM1.

Ini baru konsep "Main jerrrr, beli? No no nooooo".. hahahahaha


Habis berjalan soping mata kami pun singgah sekejap di tepi pantai. Saya yang beria nak pegi pantai yang tak secantik mana tu.. hehehe.. Konon-konon mau posing ambik gambar cun bersama Mikael.. Tapi disebabkan Mikael mode mengantuk, gambar yang terhasil tak brapa cun.. setiap kali bergambar bersama mama suka tak tengok kamera... tapi bila dengan ayah, posing baiiikkkk punyaaaa!! Diskriminasi ke apa?? Mama catu bekalan susu baru tauuu! Huahuahauhau... Owh ya, selingan.. Hari tu saya mencuba petua yang diperoleh dari komen2 dalam fb (multipurpose betul fb ni), rebus longan kering + red dates + gula batu dan minum airnya.. Wowww... berkesan.. Siapa yang berminat silalah cuba.. Yang tak beranak pun mungkin boleh melimpah susunya.. wakakakakak...


Terpaksa posing senget sebab Mikael taknak pandang kamera, sambil mengeluarkan ayat, "i dah kuruskan????" akakakaka....


Kalau posing dengan ayah siap boleh buat mulut shekshi... (>_<)


Habis posing balik je la rumah kan... Mama yang tak sabar nak pasang rocker baru dia, tapi last2 ayah gak yang pasangkan.. Hahahahaha...

Mikael buat-buat gembira takut mama kecik ati tak suka rocker baru... Hahahahah...

Kesimpulan setelah memiliki rocker ini adalah saya berjaya mendapatkan kembali sedikit masa untuk diri saya sendiri... Mikael tak tido la dalam rocker ni sebab dia masih ingin tido bersama 'upah'nyer. Tapi at least apabila diletakkan dalam tu, dia senyap dan pagi-pagi saya boleh mandi sehabis baik tanpa perlu berlari keluar dari bilik air dengan rambut masih bersyampu, mulut berbuih2.. huhuhu... Rocker tu jugak skang saya gunakan untuk dia releks sambil tengok kartun, bermain flash cards dan membacakan storybooks padanya.. Harap-harap bila dia dah biasa di situ dan pandai minum dengan botol nanti boleh terus tidokan je dalam tu.. Lebih banyak masa mama untuk berfacebook... wakakakakak.. :P

Owhh, saya sudah potong rambut pendek, ala-ala gaya modern mum.. hahahahaha.. Suami cakap lebih cantik berambut pendek dr panjang... awwwwwwwwwww.... aummm aumm.. hahahahah...

4 comments:

i_sofia said...

pewwwittt... mama makin selim nih.. :D

NuRuL AiNA said...

interestingggg...blh pasang niat..beli belum tentu lagi ahahahaha


wei kalau mkn NR mmg kurus ke? aiseh aku ada dua jamu nak kena habiskan..klu tak mesti blh join sekaki...

nieyza said...

yer ton..betot..mama makin slim..aku suke ayat no no no itewww...ayat zara ku...comeyyy mikael dlm bouncer baruuuuu..auntie utang play gym..hehe

L-e-E-n said...

Mate : Awwww.... pose2 muka merah.. Huhauhauaha

Aina :Hahahaha.. aku takde la kurus mana lagi na oiii.. Berat turun sekilo je.. aku makan jamu + minum air akar herba dia, aku rasa muat suar tu sebab cam dia bantu buang lemak bahagian2 kritikal kot.. Berat turun sekilo je tp jeans tu muat selesa gila.. ken ken la klu ko nak try nnt..

Lalin : Choo cweett kann... hari tu dah berjaya tidokan dia dlm tu, prektis make perpek konsepnyer... Play gym tu takpe la lalin oiii.. aku aritu baru je lepas redeem play gym huggies tu.. alang-alang points byk redeem je la... Ko nak wat-wat utang toy lain pun voley, tak nak utang pun voleyyy.. Mikael tak kisahhhhhh pun auntieee!! Hokhokhok