Tuesday, 8 September 2009

Hello World!!

Jeng jeng jenggggg.... kembali bersiarannnnn... actually this post is loooonnngggg overdue, so a bit basi la kot.. heheh... Baby dah keluar, mama bihziii.. huhuh..

Alhamdulillah, tanggal 27/08/09 lepas, jam 7.46 mlm aku selamat melahirkan seorng baby boy yang comel diberi nama Ahmad Mikael b Ahmad Muzani seberat 2.71 kg di Senawang Specialist Hospital (SALAM). Proses kelahiran tu memang di luar jangkaan aku la.. Storynyer bermula begini.. On my due date tu aku takde apa-apa sign lagi tuk labour. Dr buat CTG and my contraction is still mild. Opening pun takde lagi. Dr suggest tuk induce since nak tunggu opening tu bleh jadi amat lambat. Aku dengar nak induce rasa cuak dah sambil pikir hari apa nak beranak.. Nak buat on the due date rasa cam tak ready.. huhu.. so balik rumah dulu pikir2.. Malam tu aku decide la beranak je la esok tu, since macam mana pun kena gak beranak kalau tidak tak kuar la baby aku..

So next day kul 10 pagi aku masuk wad. Pagi tu masa scan before nak induce tu Dr tengok kepala baby tak engaged betul-betul kat bawah and it's not an anterior position. My baby's head mengiring ke tepi sikit. By right Dr try to get the strongest contraction and hopefully bleh tolak baby ke bawah and lock the head facing down. Tunggu punya tunggu, contraction pun makin kuat lepas 3 jam tu. Aku siap jalan2 lagi nak bagi cepat bukak. Tapi still kepala baby tak turn. Around 4 ptg tu aku decide tuk ambik epidural since aku rasa cam lama je nak beranak, n aku taknak lost too much energy during contraction, sebab nanti nak pakai masa push2 . Cucuk la epidural, surprisingly tak sakit rupanya cucuk. Hahahah.. sebelum ni ingatkan sakit. Tapi lepas cucuk ada rasa cam gigil sket, normal side effect katanya. Sambil relaks2 (sebab tak sakit dah :P, rasa contraction je) aku excited dah terbayang-bayang time nak push nanti. Then Dr pecahkan air ketuban. Pecah-pecah tu, gulpppp... air kaler ijau, baby dah poo poo katanyaaaaa... terus otomatik teringak kat aton.. hahahah... aku dah baget mesti Dr ni nak ckp kena operate sebab kalau nak tunggu 10 cm tah-tah kul 10 11 malam baru bleh beranak. Time tu dah emo2 dah, risau kat baby pun yer, risau kat diri sendiri nak kena belah pun yer.. lambat la aku nak slim konsepnyer..akakaka... apepun, my baby comes first.. 9 bulan lebih aku jaga dalam perut tuuuhhhh.. so around 7 ptg tu dah dengar dah Dr tu on call kan team dia n aku prepare ke operation room (OR). Hubby bleh ikut skali masuk. Time ni air mata duk mengalir2 jer.. huhuhu... tatau nak describe feeling tu camno. Dalam kul 7.30 ptg tu aku dah masuk OR tengok lampu bulat2 kat atas tu terus terbayang grey's anatomy gitewww... hahahah... hubby pun dibenarkan join tengok operation sekali.

Masa Dr operate tu hubby gigih bagi semangat, sebab nak pom pom push takleh giteww.. hahaha... aku lak tengah risau condition baby, takut apa-apa la yang tak expected jadi.. 7.46 tu baby selamat dikeluarkan tapi cord dia belit kat leher 3 kali. Patut la kepala dia takleh turun. Masa Dr keluarkan baby, hubby cakap pucat gila.. nanges katanya tengok baby camtu.. aku memang dah sedia nanges. Bila dengar suara baby menjerit nanges tu, that was the greatest moment for me. Macam tak percaya pun ada dah jadi MAMA!! hihihih.. Masa first time aku tengok muka Mikael rasa macam, mak aihhhh kenitnyerrrr... tapi sangat comel.. sampai skng pun masih terbayang muka 1st time tuh.. So everything went smooth, however aku sepanjang-panjang operation tu duk menangis.. hahaha.. konpius gak awat nanges banyak sangat.. sampaikan masa Dr nak tampal balik perut tu Dr cakap, "Zaileen, jangan menangis dah, saya nak cantumkan perut ni nanti tak sama".. voleyyyy??... konsep takut perut tak cantik otomatik trus senyap tak berhenjut dah.. kekekekeke...

Oklah, untuk yang follow my blog but not my facebook :P, inilah my sweet2 lovee.. Baby Mikael!!

Tarrrraaaaaa...


So kecik okeh compare ngan tangan tuh!!


booo boooo cak!!

6 comments:

dyana "his other half" said...

oohhh...sungguh cute mikail...mai kita jumpakan hadif n mikail nak?...bila hg nak balik sini?

niSamiR said...

hahaha..sudah lama ben n jerry tidak berasap...akhirnyaa..truskan blogging leen..nnt ko jadi lecturer, tak smpt..haha:p

Nana said...

hahaha...leen ko mmg kelakau tau. aku bace entry ni sesambil imagine ko cakap depan aku. plg tak tahan gelak time dr cakap "Zaileen, jangan menangis dah, saya nak cantumkan perut ni nanti tak sama". hahaha...boley pon benti nanges kan bile dr ugut cenggitu..heeee

i_sofia said...

yeay. kenang aku masa nak beranak yer?? ahahah.. hmm.. apsal ko nanges ha sen? ko sedih sbb lambat nak kurus erk.. hehehe.. x terbayang pulak aku tgh operate bley henjut nangis. hahaahah. or maybe ko sorang je buat camtu kan kan kan?? ahahahha.. xpe xpe.. NR sure dah sampai ni.. selamat menguruskan badan yer..

L-e-E-n said...

diyana : hahhah.. hadif oso cutie.. aku ni skng dah ada kat kulim dah pun.. ko sellalu ke balik penang??

nisa : hahaha tu arrr... ko bayangkan entry ni je masuk kejap2 tulis 2 3 ayat pastu dah tak leh konsentret.. tu yg blog berhibernasi tuh.. :P

mard : kannnn.. Dr ugut katanya... tp takut sial kalau perut tak sama, macam cacat lak rasa.. hahahahah

mate : aah.. kalau kategori anak berak dalam perut memang ko je la yg aku kenang sebab sblm tu aku tak pernah tau pun baby leh berak dulu dalam perut.. hahahah.. emm.. aku nanges tu pun tatau nak ckp exactly sbb apa, campor2.. dan faktor lambat kurus turut mempengaruhi.. NR dah sampaiiii.. baru 2 hari makan trus feel2 slim.. hahahah.. psiko2 *lalala*

L-e-E-n said...
This comment has been removed by the author.