Tuesday, 19 May 2009

Kek Ceklat Saya...

Hari sabtu lepas besday anak Tipah (opismate suami merangkap jiran setaman). Tipah nak order kek ceklat sempena besday anak dia yang comel bak pari-pari itew. So, saya selaku ibu mengandung a.k.a surirumah berjaya rasa sangat excited. Sebab kek besday bleh main hias2.. Kalau takat makan sendiri tu selalu letak topping sajorkk cukup.. Lantaran itu, ari jumaat tu saya mengexcited kan diri mencari idea2 menghias sambil berjalan2 ke tempat peberet Carrefour. Saya masih blum jumpa kedai jual barang2 kek yg menariks ala2 one stop kat sini.. Mesti ada, cuma tatau ja.. Takkan semua tukang buat kek beli barang kat kl lak kan..

Hari sabtu tu pun dipenuhi dengan aktiviti membuat kek dan dessert tuk bawak malam tu. Suami pun merasakan si isteri sangat teruja berfikir2 sambil menghias2 kek dengan konsentrasi. Blum anak sendiri lagi katanya.. Kalau besday anak tahun depan mungkin kek Pocoyo atau Roary the Racing Car pun sanggup buat. Inilah hasilnyer tuk kek coklat berhias pertamaku. Honestly, saya tak pro lagi main icing buat bentuk bunga 40 kelopak atau kepala Hello Kitty pakai riben.. Masih perlu prektis. Untuk tidak mengambil risiko, saya menghias menggunakan kaedah paste-paste.. hahahahaha...


Moist chocolate cake with chocolate ganache topping. Dulu saya menggunakan topping coklat lembab yang biasa. Tapi skng saya lebih suka menggunakan chocolate ganache sebab lebih presentable dan sesuai untuk dihias.. hikhik... Bunga-bunga comel dan no satu tu dibuat menggunakan marshmellow. Pagar warna warni tepi kek tu plak tampal pakai smarties.



Yerr.. sebelum berangkat, ibu mengandung turut mahu pose-pose maut dengan kek yang bakal dipotong.. Kalau terror carik la perutku.. hahahahah.. (ayat tanpa motiff)..


Petang tu saya sempat jugak la menyiapkan creamy fruit trifle (atau sebutan suami 'truffles'.. Hahhaha.. LOL.. choo chweettt). Trifle tu leh nampak sket dalam gambar di atas atau zoom in seperti di bawah...



Memandangkan trifle ini mendapat sambutan hangat ala-ala hot stuff masa majlis tu, jadi saya nak berkongsi la resipi trifle ni sebab bila2 pun boleh buattttt.. Mudah sajorkkkkkk... Masuk semalam dah 3 kali saya buat trifle ni sebab suami pun sukerrrr dan proses menghabiskan stok kek.. akakakakak...

Bahan-bahan :
Swiss roll (strawberry/oren/plain ape2 la yg suka. Sponge cake or butter cake oso kennnn)
Jem strawberry (beli home made jem or pie filling selalunya lebih sedap)
Fruit cocktail, Peach slices, anggur, strawberry
Whipped cream

Bahan kastad :
1 tin susu cair
1 tin air
1/2 tin gula halus
2 sudu makan serbuk kastad + 1/2 cawan air (bancuh)

Cara-cara membuatnyerrr :

1. Mula-mula sediakan kastadnya. Masak susu cair, air dan gula sehingga mendidih. Kemudian masukkan bancuhan kastad, teruskan mengacau seketika sehingga pekat serta tidak berketul dan tutup api. Kastad itu sepatutnya tidak terlalu cair dan tidak keras macam buat puding kastad berjagung masa kecik2 dulu tu. Teksturnya kena creamy tapi cukup kukuh untuk support buah-buahan nanti. Kalau cair sangat buah tenggelam plak.. So basically klu nampak mcm tak jadi tu ubah la sket sukatan susu cair atau kastad tu nnt. Pastu sejukkan kastad tersebut.

2. Potong kek dalam 1/2 inci dan susun dalam casserole. Tuangkan sedikit air gula dari fruit cocktail sehingga keseluruhan kek lembap.. bukan sampai banjir okk.. huhuh.. Pastu leh sapukan jem strawberi tadi di atas permukaan kek tersebut.



3. Setelah kastad sejuk, tuang kastad di atas susunan kek tadi dan susun buah-buahan cocktail yang telah ditoskan ke atas kastad itu.



3. Akhir skali, bleh la layerkan topping terakhir dengan whipped cream. Whipped cream ni ada 2 jenis kalau carik kat kedai, bergantung la mana satu rasa nak guna. Satu dalam pressurized tin, satu lagi dalam kotak 200ml cam kotak santan tu. Kalau dalam tin tu bleh guna terus. Cam makan strawberry with cream gitu. Kalau beli yg dalam kotak (ini lebih murah), cuma perlu dipukul hingga kembang je then sapukan sebagai last layer. Dalam kes saya ni whipped cream kotak dah habis, so saya guna saki baki cream dalam tin tu je.. hihihi..



4. Ratakan cantik-cantik dan susun buah-buahan peach dan strawbery (apa-apa yang digemari) di atasnya. Sejukkan dahulu sebelum dihidangkan. Selalunya trifle biasa lapisan terakhir adalah lapisan nipis jelly/agar2 berfungsi utk 'hold'kan buah-buahan di lapisan atas. Tapi saya lebih menggemari creamy trifle sebegini kerana lebih berkrim la kot.. hahahahah. Jika anda menggunakan casserole yg agak tinggi, boleh buat selang seli 2 atau 3 layer kastad dan whipped cream sebelum finishing.


5. Kalau nak makan rasa-rasa feel makan aiskrim, masukkan dulu dalam freezer lebih kurang 2 jam.. Pastu makannnnnnnnnnn.. YUM YUM... akakakaka



Selamat mencuba yerrrr!!


*entri skema*

10 comments:

kish said...

trifle adalah licin menjilat casserol masa malam tu. sempat merasa sesudu jek. dah kasi resepi ni kena buat sendiri la eh. haha.

Lily Suryani said...

akhirnya dapat gak nengok ibu mengandung. bestnyer makanan makanan itewww!!!!!

L-e-E-n said...

kish : Akakakak.. pandaiiiii.. Kish sangat memahami maksud di sebalik perkongsian resipi.. syabbbass betthi!!

lily : aaaaawww... i shyyyyy. hahahah... sebbaik pose gambar sambil duduk.. saiz perut masih menjadi tanda tnya.. Hahahah..

Kehelan said...

mak buyung... bila ko due?

sedap giler laa kek ko tuh... nak cikit!

ko bukak blog citer pasal masak2 pun best leen! :)

ejah said...

manishhh btol muke ibu mengandungg bersama2 dgn hasil2 keje nyer yg manish also hahaha..shweettsss banget..

kesiam aku taleh order kek ceklat raya nih.. tokey kek dlm pantang katanya :P hahaha malatopss!

L-e-E-n said...

Kay : aku due di bulan posa nih. Huhuhu.. Slim la i raya nanti. wakakakakak... Star kan idea blog masakan. Blog caca merba ni pun malas update, inikan pulak buat blog masakan.. ahahahahah...

Ejah : Maniiiissshhhh kannn. Manish2 buah.. ahahahahah... Betul tu, raya aji ko bleh wat tempahan... tak pun krismas atau gon xi fa chai..hahahahaha..

nieyza said...

lalinnnnn..nnt zara&najwa nyer birthday aku tempah kat ko erkk...

L-e-E-n said...

lalin : ahaksss.. buleh2 nnt besday atakkk kena wat kek katun barbie laaa..najwa tengok sajorkkkk... akakaka

nieyza said...

lalinn..huhuhu..arinie aku belajar topping chocolate ganache..hahaha..klo dr dulu aku tau, mesti topping aku tak ngerikan..cayunk2 teruskan entry memasak ni..aku suka..nnt aku nak try 'truffles' bak kata mus...cayunk!! muahhhhhssss

L-e-E-n said...

lalin : uisshhh.. syabbasss2... kemajuan yang baiksss.. hahahah.. senang je kan wat topping ganache.. i likeeeeee.. hahahah.. nanti dah wat 'truffles' kena tukar2 gambar.. akakakak...