Sunday, 25 July 2010

Puding Roti Butterscotch

Heheheh... semalam baru je buat puding roti ni sebab teringin nak makan banyak-banyak dan suami pun sangat sukerrr.. This entry i nak share the recipe dengan semua pembaca tersayang... :) Resipi ni dah jadi olahan dari resipi-resipi yang pernah dicuba/dibaca mengikut citarasa saya.. Cubalah, mesti menjadi kegemaran selepas ini.. huehuehue..


Bahan A :

10 keping Roti Gardenia Butterscotch (kalau u guna roti plain, boleh tabur butterscoth chips)

Kismis

Chocolate chips

Bahan B :

1 tin susu sejat Ideal

3 biji telur gred B

1 sudu kecil essence vanilla

5 sudu besar castor sugar

* Masak semua Bahan B dengan api perlahan sehingga mendidih & sebati.

Cara-cara :

1. Potong roti dalam bentuk kiub kecil dan masukkan ke dalam baking tray. Toast dalam oven pada 170C selama 10 minit/sedikit keperangan.

2. Keluarkan roti tadi dari oven, dan taburkan roti berselang seli dengan kismis dan chocolate chips (juga butterscotch chips jika perlu) di dalam casserole bersesuaian.

3. Panaskan oven pada suhu 180C.

4. Tuang semua bahan B ke atas roti tadi. Bakar selama 25 minit/sehingga perang keemasan.

5. Hidangkan bersama aiskrim vanilla atau sos.

Sos Vanilla Mangga

5 scoop aiskrim vanilla

1 1/2 sudu besar tepung kastad + sedikit air untuk dibancuh

1/2 cawan jus mangga (fresh) or 2-3 sudu besar mango sunquick

*Bancuh semua sehingga sebati.

Sos coklat

100 gm cooking chocolate

200 ml whipped cream

*Didihkan whipped cream sehingga keluar buih-buih kecil di tepi periuk. Masukkan chocolate dan kacau sehingga sebati.

Saya paling suka makan dengan aiskrim vanilla.. Makanlah ikut citarasa andaa!!

Tataaaaaaaa :)

p/s : Sori kalau uols baca macam serabut, tatau blogger skarang susah nak edit alignment.. hmmphhh... X(

4 comments:

nieyza said...

lalin..sgt sedap & sukeeeeee..ko pasti memanfaatkan masa2 lunch mu itew kan...hahahahaha

Kehelan said...

aku nak cuba esok... buat buka posa...

L-e-E-n said...

Lalinnnn : melatopssss.. manfaat oso.. tido pun manfaat jugorkk.. ahhahah

K : Haaa cuba jangan tak cuba hokeyyy!

.Nadirah Musa. said...

butterscotch chips kat mana ye beli??