Monday, 27 July 2009

Main Layang-layang

Sabtu lepas saya mengajak suami mencarik mascarpone cheese tuk membuat kek tiramisu.. Biskut boudoir yang saya seludup dari UK tahun lepas dah nak expired. Rugilah kalau tak buat sebab saya pun tak tahu mana nak carik biskut tu kat sini. Dari hari Jumaat berusaha mencari soft cheese dari bakery shops sehingga ke jusco seberang prai tapi misi gagal.. Saya pulang dengan keciwa sehingga rasa kena frozenkan biskut tu supaya bakteria tak membiak dan boleh pakai untuk 5 bulan lagi.. akakakak.. terasa sangat hebat konsep sains makanan saya.. Semasa pertama kali membuat kek tiramisu bersama teman-teman perantauan, resipinyer menggunakan soft cheese yang memang belambak je kat mana-mana. Tapi bila saya cari di sini takde pulak yang pernah dengar soft cheese.. +__+.. Semasa saya singgah di kedai Bahan-bahan Kek Sayang di sini, nyonya kedai itu berkata, "owhhhh.. untuk buat tiramisu selalunyer menggunakan mascarpone cheese".. Sangat grand bunyi cheese itu sehingga lepas keluar kedai terus saya tak ingat bagaimana nak sebut mascarpone... megaphone... microphone.. @glaso$%pa@!!

Keesokan harinya saya mengajak suami ke Tesco sebab seingat saya antara hypermarket yang memiliki pelbagai jenis cheese Tesco la paling champion, diikuti Giant dan Carrefour. Petang tu lepas menghabiskan stok nasik lemak yang di masak untuk sarapan pagi kami pun bergerak ke seberang prai.. Bunyi macam jauh tapi sekentut sajork.. :P.. Dalam perjalanan suami berkata, terasa macam nak main layang-layang la.. Saya pun cam 'huh'... Layang-layang selalu nyer nampak orang main kat Batu Ferringhi. Tapi motif nak pegi Batu Feringgi di saat saya memerlukan mascarpone cheese?? Huhuhuh... Kami meneruskan perjalanan dan hala tuju terpesong dari seberang prai tiba-tiba terus masuk highway baru menghala ke Bagan Ajam *kepada yang tak tahu, baca dan diam saje ok* hokhokhok.. Ada RnR yang baru siap di situ dan memang tepi pantai, Pantai Bersih namanya... Diri terasa kagum bagaimana suami tahu situ ada org main layang-layang, selalunya nampak orang jogging saje.. Lepas parking je terus suami membuka carboot dan taraaaaaaaaaaaaaaaaaa.... layang-layang comel dikeluarkan... Layang-layang gannu kiteeerrr katanya... Wajah suami sangat gembira macam kanak-kanak 5 tahun dapat makan cotton candy.. choo cweeett... hahahaha...

Seingat diri sendiri, rasa macam tak pernah main layang-layang.. tapi taklah jakun kalau org main layang-layang.. sebab kecik-kecik dulu pernah buat layang-layang berbentuk rombus *wowwww* bersama abang-abang saya tapi mungkin tak terbang pun layang-layang itu... *nanges*



Konsentrasi itu penting walaupun layang-layang hanya berbentuk segitiga.. hikhikhik



Suami serunuks melihat layang-layang terbang tinggi dengan rambut di tiup angin ala-ala Ringgo the Beatles.

Ha.. gambar ditunggu-tunggu *mode baget chomel $_$*.. akakaka... giler excited leh pegang layang-layang yang memang terbang.. hahahah... gambar perut saya yang 35 mggu dah...



Owhhh.. rasa cam iklan pencuci muka... Wajah sebelum *wajah sendiri yang penuh kilatan*, dan wajah selepas menggunakan ginvera *wajah suami* o_O. Suami seronoks akhirnya apdet blog hari ini ada gambar posing pakai sunglasses cun... kahkahkah...


Gaya menurunkan layang-layang....



Ada open field yang memang pakcik-pakcik expert bermain layang-layang sambil berputar-putar di tengah langit... kami segan nak join sebab layang-layang kami comel dan pendek... Hokhokhok...

Apepun, hari sabtu telah menjadi hari yang ceria dengan aktiviti sampingan di tepi pantai... Dulu masa dating suami bawak gi pantai tengok sunset, sekrang dah kawin tengok layang-layang pun jadilah.. hahahahahahaha... *loveeeeeeeeeee* teeeeheeeee...

Sebelum pulang ke rumah seperti dijanjikan, saya pun ke Tesco untuk mencari mascarpone cheese iteww... Saya mendapatkan Gusto Dolce Mascarpone sebab itu yang paling murah.. huahuahauha.. rm 14.29 untuk 250g... Mungkin bila cheese tersebut berada di Kedai Bahan Kek Sayang harganya akan lebih murah.. Sekadar tips kepada peminat masakan, bahan-bahan seperti shredded cheese (mozarella, cheddar, parmesan etc), whipped cream, fresh cream dsbnya adalah lebih murah sekiranya dibeli di bakery shop. Boleh la wat pizza hari-hari sambil cheese meleleh sampai ke siku... x_x.. hikhikhik..

Anyway, malam itu saya terus membuat tiramisu supaya boleh makan keesokannya.. tapi tiramisu itu tidak begitu berkrim seperti pertama kali membuatnya... ia lebih terasa milky.... selepas bergoogle, saya merasakan mungkin mascarpone cheese itu is best suited with heavy whipped cream.. So, cubaan seterusnya akan dilakukan di suatu masa yang lapang nanti atau sehingga berjaya menemui boudoir biscuit itu kembali... Heeeeeeeeeee....

Tataaaaaaaaaa!!

14 comments:

Nana said...

hahah..seronok kan main layang2. blog aku penuh dgn citer main layang2 jugak-irdina n papa nye.

lepas ni baby boy dah kluar, lagi mcm2 la activity muz melayan baby..heheheh.

nway, besarnyer perut ko leen. bape dah berat baby?

i_sofia said...

nana.. salah soklan tanya..
kena tanya.. baper berat ko leen?? haha..

mate, ko balik somban bila weih? aku kat penang nih.

nieyza said...

wahh..layang2 in blue....mesti mikael suke kalo dah bleh baca blog nnt...hehehe

ejah said...

sen..

sblm beranak main layang2 segitiga sajo..

lpas branak nnt bleh main layang2 bentuk dragunnn lak.. akakakakaka

*Ojah* said...

aaaa perut iteww sgt bosar.. mmg tunggu maser jer tuuu

Nana said...

mikael???adakah itu nama baby didlm peyut yang besar itew???

kalau ye, nama tu sedap skali leen dan antara nama yang menjadi pilihan aku.

L-e-E-n said...

Mard : hokhokhok.. besar kan perut.. kadang2 aku tengok cam cute, kadang2 ngeri.. akakakakak

Aton : sila taip ON BERAT dan hantar ke 012XXXXXXX.. hahahaha...

Nieza : kohkohkoh... suker oso.. nnt pasni layang2 ni kasi mikael ktorg bleh main layang2 besar (semua yang tak grand bagi anak).. akakakaka..

Ejah : Hahahahah... pandaiii.. tapi kalau nak krismas kita kena main layang2 Santa Clause sennnnnn...

Ojah : Besaq noo.. Selaras dgn kenaikan berat badan... huhuhu.. kalah perut ko ke dulu?

Mard : Panggei Nana kerr la plakk.. akakaka.. Opsss bocor sudah nama anak.. akakakak.. aah, nama anak aku satu tu je takde option.. Ingt, kena panggil nama penuhh okkkk, jgn panggei baby mike... :P

Lily Suryani Safie said...

comelnyerrr Leen main layang layang! ada lagi biskut boudoir tu Leen? nak yang baru? Lily boleh poskan. soft cheese takleh aaa .. wakaka

NuRuL AiNA said...

leen..aku tak beranak lg...berdebar nih hahaha.. nnt kiter beraya di open house zam.. kite bwk anak memasing berborak ek..anak2 bhs baby..mak2 bhs gosip hahaha

moose said...

hahahha.... kelakarlah lah tengok perut kau buncit....hehehehe

L-e-E-n said...

Lily : Lily!! Hohohoho... rendu2... gigihnyer nak poskan beskut lak kan... akakakak... takpe2, lin rasa klu tanya kat bakery shop mesti ada kot yang tau... cuma tak survey tul2 lagi pasal biskut tu.. kat mall mmg cam tak pernah nampak la lagi..

Aina : jangan debar2 sangattt!!! jauh noo angan2 pi open house zam dahhh.. aakakakka.. buleh2.. semoga zam buat open house lepas aku dah balik kulim.. klu tak kena tunggu open house mahan laa.. *matila mahan tiba2 masuk topik*

Muzz : Hahahah.. nanti klu aza pregnen aku nak copy paste lak ayat ko :P

nieyza said...

lalinn..boleh beli erkk cheese kat bakery..aku baru tau!

L-e-E-n said...

Nieyza : Hahahahaha.. tudiaaa baru tauuu.. kakakakak.. aah beli kat bakery la murah sbb dia jual pukal.. Kat bakery sini grated mozarella RM33/kilo.. bleh wat stuffed crust pizza sendiri okehhhh!!!

Asmahani said...

sekarang sponge fingers ada jual kat bakery supply shop. saya beli di BWY haritu. Thanks again for the recipe.